آموزشی

پدیده یخ خشک چیست ؟

مطمئناً شما تاکنون نام یخ خشک را شنیده اید. این دی اکسید کربن در حالت جامد است و در فشار جو منجمد می شود در دمای۷۸,۵- درجه سانتیگراد مشخصه ای که خاصیت آن را بیشتر می کند این است که وقتی “ذوب” می شود مستقیماً به حالت گازی می رود بدون اینکه هیچ نوع رطوبت باقی بماند. از این رو به یخ خشک معروف است.

 خصوصیات 

یخ خشک از گاز تولید شده به عنوان محصول جانبی سایر فرآیندهای صنعتی بدست می آید. یخ خشک در گیاهان احتراق و واکنش های تخمیر تولید می شود. همانطور که قبلا ذکر شد ، این در مورد دی اکسید کربن منجمد است. این گاز در دمای بسیار پایین قادر به قرار گرفتن در حالت جامد است. وقتی تصعید شود هیچ نوع مایع ، آب یا رطوبت تولید نمی کند.وقتی این گاز در اتمسفر مملو از CO2 تصعید می شود ، تمایل دارد مقدار رطوبت محیط را کاهش دهد. این باعث می شود هنگام تلاش برای حفظ محصولاتی که به رطوبت حساس هستند ، از این گاز استفاده کنید.هر کیلو یخ خشک ۱۳۶ ناخالص انرژی تولید می کند. این گاز در دمای ۷۸,۵- درجه سانتیگراد است و ۱۶ واحد ناخالصی دیگر تولید می کند که بدست آوردن آن را ممکن می کند در مجموع ۱۵۲ ناخالص برای هر کیلوگرم یخ خشک.

مزایای یخ خشک بیش از آب 

در وزن برابر ، یخ خشک قادر به خنک سازی ۱۷۰٪ بیشتر از یخ معمولی است. این در زمینه آشپزخانه بسیار جالب است ، زیرا قادر است محصولات را با سرعت بیشتری خنک کند. از آنجا که تراکم یخ خشک بیشتر از ۱,۵ کیلوگرم در دسی لیتر است و تراکم یخ آب برابر ۳ کیلوگرم در دسی متر مکعب است ، نتیجه این است که یک حجم برابر یخ استفاده شده ، یخ خشک دارای ظرفیت خنک سازی معادل ۲۷۰٪ در مقایسه با یخ سنتی است. این در مناطقی که حجم یخ اصلی را اشغال می کند بسیار مهم است ، یخ خشک بهترین انتخاب برای استفاده از این فضا است.یخ خشک نه تنها مانند آنچه در بالا ذکر شد دارای خواص ویژه ای است ، بلکه به عنوان یک باکتریواستاتیک و یک عامل قارچ کشی نیز در نظر گرفته می شود. هنگامی که تصعید اتفاق می افتد ، جو ایجاد می شود که غلظت CO2 آنقدر زیاد است که یک عمل ضد میکروبی اعمال می شود. بنابراین ، این یک گاز عالی است برای کاهش سرعت رشد باکتریها ، کپک ها و مخمرها و ایجاد یک محیط کاملاً سالماین گاز توانایی جابجایی اکسیژن موجود در اتمسفر ، درون ظروف و ظروف را دارد که به بهبود کیفیت بیولوژیکی مکانهایی که برخی از محصولات نیاز به ذخیره و نگهداری دارند کمک می کند.

این برای چیست؟ 

امروزه از یخ خشک برای درمان ها و اقدامات مختلف استفاده می شود. از جمله کاربردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تحقیقات پزشکی و علمی: برای حفظ اعضای بدن برای پیوند یا مطالعه ، توصیه می شود از یخ خشک استفاده کنید ، زیرا ظرفیت بالای تبرید آن را در شرایط خوبی نگه می دارد. این ماده همچنین در تحقیقات علمی برای نگهداری محصولات بیولوژیکی در دمای پایین ، واکنشهای گرمازا و خنک کننده و یخ زدگی سریع سلولها ، بافتها ، باکتریها و ویروس ها استفاده می شود.

در ترمیم: در غذاهای عالی ، از یخ خشک برای ایجاد دنیایی از فرصت ها برای ایجاد غذاهای کاملاً عجیب و غریب با کیفیت و قیمت بالا استفاده می شود. به لطف خواص این یخ می توان نتایج بسیار جالب و جذابی را برای مشتری به دست آورد. پیچیده ترین سرآشپزها می توانند از ارائه های اصلی تا مه آلود معطر ، تزریق سرما ، بافت و تضاد در موس و فوی گراس ، اسلایس ، بستنی ، کف و کرم ، یا جلوه های چشمگیر قابل توجهی را با دود در مخلوط ها و کوکتل های کاملاً دقیق تهیه کنند.

صنعت: در صنعت از این عنصر برای تسهیل مونتاژ و تنظیم قطعات توسط انقباض سرد استفاده می شود. همچنین برای آسیاب برودتی و از بین بردن پلاستیک و لاستیک استفاده می شود.

محصولات غذایی: در این بخش از آن برای خنک کردن خمیر در خمیرها در حین خرد کردن و مخلوط کردن گوشت ، انجماد عمیق غذا و تنظیم دما استفاده می شود. استفاده از یخ خشک در حمل و نقل حفظ زنجیره سرد را تضمین می کند.

توزیع در مقیاس بزرگ: در مواردی که برخی از تجهیزات برودتی قطع و برای حفظ زنجیره سرد مورد نیاز باشد ، از آن استفاده می شود.

تمیز کردن برودتی: ذرات یخ خشک را می توان با فشار زیاد تزریق کرد تا تمام آن سطوحی که تحت تأثیر نوعی تغییر در اثر آب قرار گرفته اند تمیز شود ، مانند برخی از تاسیسات الکتریکی.

کشاورزی: برای کنترل آفاتی مانند جوندگان ، خال ها و حشرات با نتایج خوبی استفاده می شود.

کامپیوتر و الکترونیک: برای تسریع در انتقال سیگنال های الکتریکی ، گزینه بسیار خوبی برای خنک سازی دستگاه های الکترونیکی و بهبود عملکرد آنها است.

ساخت و ساز: این برای یخ زدگی کف و لوله ها برای ایجاد یک پلاگین قبل از نگهداری استفاده می شود.

نحوه تهیه یخ خشک در خانه 

اگر می خواهید جلوه های ویژه یخ خشک را در خانه ببینید ، فقط باید مواد زیر را داشته باشید:

CO2 – دی اکسید کربن (می توانیم آن را از طریق کپسول آتش نشانی تهیه کنیم)،یک کیسه یا پارچه،آداپتور برای باد کردن چرخ های دوچرخه،باید کیسه پارچه ای (مهم است که منافذ داشته باشد به طوری که بتواند کمی گاز خارج شود) را در اطراف نازل خاموش کننده یا بطری CO2 که ما استفاده می کنیم قرار دهید. هنگامی که کیسه پارچه ای را قرار دادیم ، اجازه می دهیم گاز آزاد شود تا وارد کیسه شود. وقتی گاز آزاد می شود ، فشار داخل آن باعث می شود که به طور خودکار یخ بزند و یخ خشک خواهیم داشت. از این یخ خشک می توان برای تأثیرات چشمگیر دسرها و نوشیدنی های ما استفاده کرد ، زیرا وقتی با آب تماس پیدا می کند ، آن را متعالی کرده و بخار سفید چشمگیر را بوجود می آورد.همانطور که می بینید ، یخ خشک به طور گسترده ای در بسیاری از بخش ها استفاده می شود و تأثیرات آن هرگز ما را متحیر نخواهد کرد. اکنون که از خواص آن مطلع شدید ، جرات استفاده از آن را در خانه داشته و دوستان خود را متعجب کنید.

عاطفه عاشورزاده

عاطفه عاشورزاده از سال 1400 به سایت هواشناسی مشهد و استان پیوست او درباره خود می گوید: زاده مشهد هستم و فوق لیسانس اقلیم شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، به آب و هوا علاقه ویژه ای دارم و یکی از اولویت هام فعالیت در زمینه هواشناسی و جغرافیا هست و بخاطر همین موضوع در مجموعه هواشناسی مشهد و استان مشغول فعالیت هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا