با انواع موج های دریا آشنا شوید !
۱- امواج ناشی از باد :
با وجود این امواج ظاهر سطح دریا به صورت نامنظم خواهد بود و امواج با قله ها و طول موجهای مختلف ظاهر می شوند. در حالات مختلف دریا شکل این امواج را به صورت مجموعه توابع سینوسی و کسینوسی نوشته و عملیات میانگین گیری را در مورد آنها مطرح می سازیم. بهترین پارامتر قابل قبول در مورد این امواج ارتفاع موج است که به صورت میانگین ارتفاع از یک سوم مرتفع ترین امواج مشاهده شده در یک زمان ثابت اندازه گیری می شود.
پریود این امواج بین ۱ تا ۳۰ ثانیه می باشد. نیروی جاذبه عامل کنترل کنندة این امواج است.
۲- امواج مرده:
امواجی هستند که در غیاب بادهای محلی مشاهده شده و یا اینکه در محل مشاهدة این امواج عامل بوجود آورندة آنها وجود ندارد. پریود این امواج بین ۵ تا ۳۰ ثانیه می باشد.
دامنة این امواج در مقایسة با طول موج آن ها کوچک است. (عمده ترین امواج در دریای عمان این امواج هستند که زیاد مشاهده می شوند.
۳- امواج موئینه:
امواج کوچک و تلاطمی هستند که کاملاً با امواج کوچک ناشی از باد متفاوت می باشند. نیروی بوجود آورندة آن ها باد بوده اما عامل کنترل کنندة این امواج نیروی کشش سطحی آب است.
پریود این امواج کمتر از ۰/۱ ثانیه است و در این امواج سرعت گروه بیشتر از سرعت موج است
۴- امواج سیچ:
به دلیل گردش زمین در حول محور خود، آب به طور طبیعی نوسان دارد و اگر فرکانس این نوسانات با فرکانس تغییرات جوی یکسان شود، این امواج ایجاد می شود. پریود این امواج بین ۳۰ ثانیه تا ۵ دقیقه می باشد.
۵- امواج ناگهانی :
باد زمانی که روی سطح دریا می وزد، آب ها را در ساحل جمع کرده و سطح تراز دریا افزایش می یابد و در مکانی دیگر سطح تراز آب دریا کاهش پیدا می کند و همین امر سبب ایجاد این امواج میگردد. پریود این امواج ۳۰ ثانیه تا ۵ دقیقه می باشد.
۶- امواج درونی :
این امواج در داخل آب دریا در فصل مشترک دو محیط با چگالی های مختلف به وجود می آیند.
۷-امواج جزر و مدی:
عامل بوجود آورنده این امواج نیروی جاذبة ماه، خورشید و سایر سیارات می باشد و نیروی کنترل کنندة این امواج نیروی جاذبه و نیروی کوریولی است. پریود این امواج از ۱۲ ساعت بیشتر است.