تفاوت هوا و آب و هوا چیست ؟!
هوا به شرایط روزمره جو اشاره میکند. مانند دما، میزان پراکندگی ابرها، سرعت و جهت باد و یا بارشهایی که ممکن است رخ دهد.
اما آب و هوا، شرایط میانگین هوا را درطول سالها نشان میدهد. البته طبق اعلام سازمان جهانی هواشناسی، میانگین زمان برای ثبت تغییرات آب و هوایی، ۳۰ سال است.اما آیا این بدین معنا است که در ۲۹ سال گذشته ما فقط شاهد هوا بودهایم؟ جواب خیر است.
مثال واضحی را میتوان درباره تغییرات آب و هوا بیان کرد.
آب و هوا مشابه لباس پوشیدنهای ما در فصلهای مختلف است. در آفریقای جنوبی، در ماههای ژانویه و فوریه که فصل زمستان است، شما میتوانید لباسهای تابستانی مانند تیشرت و شلوارک بپوشید.
اما همزمان در کشورهای اروپایی و آمریکا میتوان سرمای شدید فصل زمستان را احساس کرد و نیاز به پوشیدن لباسهای گرم و زمستانی خواهیم داشت.
بنابراین ما میتوانیم با پوشیدن لباسهای مختلف در فصلهای مختلف تغییرات آب و هوا را مشاهده کنیم.
برای مثال ممکن است، در حالحاضر که در فصل زمستان قرار داریم، فردا باران ببارد و ما مجبور به پوشیدن کفش و لباس بارانی باشیم. اما پس فردا ممکن است، هوا آفتابی و عالی باشد، به گونهای که به شمال کشور سفر کرده و در دریای شمال شنا کنیم.بنابراین کمد لباس میتواند به عنوان مشاهده تغییرات آب و هوا در زندگی و در طول سالیان باشد.
همین جملات و مثالها مربوط به آب و هوا است. بنابراین شرایطی که در یک مکان از کرهزمین تجربه شده است، از مکانهای دیگر متفاوت است. پس میتوان تغییرات آب و هوا را آنگونه مشاهده کرد.
آیا دانش هواشناسی به معنای پیشبینی وضع هوا است یا پیشبینی تغییرات آب و هوا؟
پیشبینی هوا چیزی است که ما در اخبار و گزارشهای سازمان هواشناسی مشاهده میکنیم. مانند حداکثر و حداقل دما و احتمال بارش. همچنین اخطارهای هواشناسی نیز در این دسته قرار می گیرند.
این پیشبینی به شما کمک میکند تا بتوانید لباس مناسبی برای فردای خود بپوشید.
اما در پیشبینیهای تغییرات اقلیمی آب و هوا، آماری که در سالیان گذشته ثبت شده و چندین سال آینده را نیز پیش بینی میکند، به ما نشان میدهد که کرهزمین، در حوزه تغییرات اقلیمی به چه سمتی هدایت میشود.
همچنین آبشدن یخهای قطبی و بارانهای موسمی بیموقع و سیلها، نمونه بارزی از تغییرات آب و هوایی در کرهزمین هستند که برای حلشدن و بروز پیدا نکردن این مشکلات، دولتها و سازمانهای جهانی در حال تلاش هستند.
در واقع گازهای گلخانهای، آلودگیهای صنعتی، خودروها و سیستمهای گرمایشی فرسوده را میتوان عوامل مهمی بر روی این تغییرات، معرفی کرد.همچنین، تلاش مردم و مسئولان کشورها و فرهنگسازی نیز میتواند از عوامل پیشرفت در حوزههای آب و هوایی باشد