روستای یدک ،مکانی بکر در قوچان
روستای یدک کجاست؟
یدک روستای بسیار زیبایی از توابع بخش مرکزی شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی در ایران است. این روستا که در ۴۵ کیلومتری شمال شرق قوچان واقع شده است بسیار دیدنی و جذاب است.جالب است بدانید سرچشمه شاخه اصلی رودخانه اترک در روستای یدک در خراسان رضوی واقع شده است. از مناطق دیدنی روستای یدک قوچان می توان آرامگاه امامزاده حجی، دره زیبای یدک، آبشار زیو، آبشار گول و چشمه های متعدد واقع در دامنه رشته کوه های هزار مسجد را نام برد. روستای یدک در دهستان شیرین دره قرار دارد و براساس سرشماری سال ۸۵ جمعیت آن ۱۶۵۴ (ینی ۳۸۱ خانوار) بوده است اما در سال ۹۰ جمعیت آن به ۱۱۴۸ نفر (ینی ۳۲۷ خانوار) کاهش یافته است.روستای یدک شهرستان قوچان بسیار متفاوت و دیدنی با طبیعتی بکر و دیدنی شما را مجذوب خواهد کرد. آب بسیار خنک، گوارا و شیرینی در این روستا یافت می شود که هر مقدار بنوشید لذت رفع تشنگی را حس خواهید کرد. هوای خنک و مفرح، مناطق دیدنی، درخت و سایه های فراوان و کوهای سر به فلک کشیده فضای دلنشین و جذابی برای گشت و گذار و تفریح ایجاد کرده است.
اگر اهل طبیعت گردی هستید، مسیر درستی را انتخاب کرده اید. وارد محور گردشگری دره یوسفخان که شوید، همان ابتدا سبزی بیش از تصور باغستانی که رو به روستایی پلکانی قرار گرفته نظرتان را جلب خواهد کرد. برای تماشای چشم انداز زیبای این باغستان بهتر است از راه مارپیچ روستا بالا بروید و نگاهی به آن بیندازید.به مسیر اصلی که برگردید و از روستای یوسفخان بگذرید، رودخانه اترک نمایان می شود و از اینجا تا سد تبارک و سپس روستای یدک گاه در موازات جاده همراهی تان می کند. برکه و آبشارهای کوچکی که در مسیر رودخانه و در دل کوه های صخره ای به چشم می خورد گردشگران را وا می دارد لحظاتی را کنار جاده توقف کنند و عکسی با این تصاویر ناب ثبت کنند. باغ رستوران های فراوانی که از اینجا آغاز می شوند مکان مناسبی برای صرف غذا به ویژه ماهی کبابی است.چشمه سارهای فراوان در این منطقه وجود دارد .روستای یدک قوچان دارای قدمت بسیار زیادی است به طوری که بقایای چهار روستای ویران شده قدیمی که محل اسکان قدیم مردم روستا بوده است در اطراف آن دیده می شود. یدک از سمت شمال به مناطق جنگلی حفاظت شده با پوشش درختان سرو ( که در زبان محلی به آن کماس می گویند) متصل می باشد.
چه زمانی برویم؟
به دلیل خنکای هوا در این منطقه، بهترین زمان برای بازدید از محور گردشگری دره یوسفخان، از ماه خرداد آغاز می شود و تا اوایل آبان که زمان برداشت سیب و گردو، یعنی مهم ترین محصول این روستاهاست، ادامه دارد. بااین حال بیشتر اهالی معتقدند شهریور یکی از زیباترین ماه های این محور است.
چطور برویم؟
مشهد را که به قصد قوچان ترک کنید، ۵ کیلومتر قبل از این شهر باید وارد جاده باجگیران شوید. خیلی در این جاده نرانید، همان ابتدای مسیر، محور گردشگری دره یوسفخان از سمت راست جاده جدا می شود. این محور حدود ۲۰ کیلومتر است و از روستاهای متعددی چون: یوسفخان، برج قارداش، جانان، چالاکی، تبارک و… می گذرد و در انتهای راه به روستای یَدَک می رسد. متأسفانه این مسیر و روستاهای آن در نقشه گوگل ثبت نشده اند و شما با تکیه بر این برنامه هوشمند نمی توانید به مقصد برسید. حدود ۱۴۰کیلومتر راه تا قوچان و ۲۰کیلومتر نیز در محور گردشگری تا روستای یدک پیش رو دارید. مسیر تا روستای یدک آسفالت است و از این روستا تا آبشار حدود ۴ کیلومتر خاکی است.
پشته پشته روی پشت بام
اگر هنوز چشمتان علاقه مند به ثبت زیبایی هاست مسیر را ادامه دهید و از کنار خانه های روستایی بگذرید که پشته پشته یونجه روی پشت بامشان انبار شده است. این یونجه ها که قرار است در زمستان خوراک دام شود در کنار گله های بزرگ در دامان کوه و دشت و خانم هایی که لب جوی نشسته و مشغول شستن پشم گوسفندان هستند، تأیید کننده این گفتار است که دامپروری در این خطه بسیار رواج دارد.
آرم بزرگ «الله» بر فراز کوه روستای یدک
تماشای آرم بزرگ «الله» که به همت رستگار، یکی از خوشنویسان خوش ذوق روستا بر فراز کوه رسم شده، خبر از رسیدن شما به روستای یدک می دهد. نشستن کنار جوی خروشان و غرق شدن در درختانی که به موازات هم قطار شده اند و کوچه باغ های سبز این روستا را نقاشی کرده اند، یکی از جذابیت های این روستاست. از روستای یدک تا آبشار حدود سه و نیم کیلومتر راه خاکی است. با تلاش مردمانی که در غفلت مسئولان خود آستین همت بالا زده اند و راه را تا حدی از سنگ های بزرگی که سیل فروردین با خود به اینجا آورده خالی کرده اند، می توان با احتیاط از مسیر ناهموار تا آبشار و آرامگاه امام زاده راند. هرچند که پیاده طی کردن این مسیر در میان باغستان و در کنار رودخانه بسیار مطبوع تر خواهد بود. گنبد امام زاده را نشان کنید و بعد از زیارت دل به طبیعت بسپارید. اگر از رودخانه به سمت چپ ادامه مسیر دهید پس از اندکی راه در میان باغستان به سلسله آبشارهایی که طبقه به طبقه روی هم قرار گرفتند خواهید رسید.
صنایع دستی چه دارد؟
کارگاه های قالی بافی و نمدمالی از گذشته به دلیل فراوانی پشم در روستاهای این محور به ویژه یدک رواج داشته است، اما متأسفانه اخیرا به دلیل نبود بازار فروش بسیار کم شده است. خانم ها قیمت فراوان رنگ را هم دلیل کم شدن استقبال از نمدمالی و بافت جاجیم و پلاس می دانند. از آن سو این نبود استقبال، موجب به فراموشی سپرده شدن آموزش از نسلی به نسل دیگر شده و کم کم نسل جوان امروز با این هنر دیرینه بیگانه شده است. با این حال کم و بیش می توانید در میان خانه های قدیمی ردی از قالیچه های دست بافت مردم بیابید.امروز بسیاری از بانوان روستا در تهیه آلو خشک و لواشک دست دارند و به خوبی از عهده این مهم برآمده اند. اگر به این روستاها سفر کردید حتما محصولات خوشمزه را توشه راهتان کنید.
امکانات گردشگری چه دارد؟
۳ مجتمع اقامتی گردشگری در این محور قرار دارد که برای شب مانی می توانید روی آن حساب کنید.همچنین تعداد زیادی باغ رستوران در مسیر محور گردشگری دره یوسفخان قرار دارد.بسیاری از اهالی باغ های خود را برای یک اقامت کوتاه نیم روزه نیز با دریافت مبلغی اندک و گاه نیز به رایگان در اختیار گردشگران قرار می دهند.تعداد چشمه های سرویس بهداشتی عمومی در این مسیر محدود است و تنها در برخی از روستاها تعبیه شده است.