گردشگری

روستای بوژان نیشابور، بهشتی گمشده در دل کویر!

درباره‌ی روستای بوژان نیشابور

روستای بوژان در دامنه ارتفاعات جنوبی رشته‌کوه بینالور قرار دارد. این روستا به دلیل وجود ساختار پلکانی منحصربه‌‌فرد و طبیعت بکرش در بین گردشگران خراسانی مشهور شده است. هنگامی‌که در این روستا قدم می‌زنید، باغ‌های میوه، آبشارهای کوچک و بزرگ و کشتزارها در برابر دیدگان شما ظاهر می‌شوند. چشم‌انداز سرسبز این روستا اولین چیزی است که نظر گردشگران را به خود جلب می‌کند، زیرا روستای بوژان در دامنه ارتفاعات قرار دارد و اطراف آن را انواع گل‌ها، گیاهان دارویی و درختچه‌های فراوان احاطه کرده است.
روستای بوژان که در لیست بهترین جاذبه‌های طبیعی نیشابور قرار دارد، در فاصله ۲۱ کیلومتری شمال شرقی نیشابور واقع شده است و وسعت آن به ۱۲۲۵ هکتار می‌رسد. همچنین این روستا در ارتفاع ۱۶۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است و به همین دلیل آب‌وهوای معتدل کوهستانی دارد. آب‌وهوای خنکی که بر این روستا حاکم است، خود دلیلی برای جذب گردشگران از نقاط مختلف خراسان به شمار می‌رود.

روستای بوژان روستایی با سابقه تاریخی زیاد و قدمت بالا است. حدود ۷۰۰ سال پیش در این روستا سیل ویرانگری رخ داد که تمام روستا را نابود کرد و تنها قسمت‌های کوچکی از آن باقی ماند. به همین دلیل هر روز از جمعیت بوژان کاسته شد، اما پس از مدتی اهالی بوژان که کوچ کرده بودند دوباره به قسمت جنوبی روستا برگشتند و آنجا ساکن شدند که امروز این بخش از روستا را به عنوان بوژآباد می‌شناسند.
مدتی بعد که روستا حالت طبیعی پیداکرد و درختان، گیاهان و درختچه‌ها رشد کردند تا به عنوان سدی در برابر سیل عمل کنند، جمعیت روستا بیشتر شد. اما داستان سیل به این‌جا ختم نشد، بلکه در سال‌های ۱۳۴۱ و ۱۳۶۵ هم سیل ویرانگری دوباره به روستای بوژان آمد و خسارت جانی و مالی بسیار زیادی به روستا وارد ساخت.خوشبختانه اهالی این روستا، توانستند دوباره آن را بازسازی کنند و امروزه بوژان به تفرجگاهی معروف در نیشابور تبدیل شده است.

علت نامگذاری روستای بوژان

چندین تعبیر مختلف برای اسم این روستا وجود دارد که یومگ در این قسمت به تعدادی از آن‌ها می‌پردازد. اول از همه گویش اهالی این روستا که همگی از دیار نیشابور هستند بُژ یا بِجُو است و بوژان در گویش نیشابوری، به معنای رشد کرده یا رشد یافته است.
برخی نیز برای نام این روستا بر این باورند که به دلیل وجود گیاه بوژانه در این منطقه، بوژان برای نام این روستا انتخاب شده است. این گیاه دارای ظاهری با برگ‌های ریز و کوچک به همراه ساقه بلند و بوی تند است که آن را داخل لباس‌ها می‌گذارند تا از پوسیده شدن آن‌ها جلوگیری کند.
علت دیگر برای نام‌گذاری این روستا به آب‌وهوای سرد و کوهستانی آن مربوط می شود به طوری‌که می‌توان بوژان را به لغت بوران ربط داد. بوران همان باد شدید است که در هنگام بارش برف، دانه‌های برف را جابه‌جا می‌کند.
از بوژان به عنوان پسوندی برای نامگذاری چشمه‌ساران یا مرغزاران نیز استفاده می‌شود، چراکه این روستا چشمه‌های فراوانی دارد و به همین علت نام آن بوژان شده است    

امیرحسین توانگران

امیرحسین توانگران از فروردین ۱۳۹۷ به سایت هواشناسی مشهد و استان پیوست او درباره خود می گوید: متولد شهریور ۱۳۸۲ و زاده مشهد هستم.به آب و هوا علاقه ویژه ای دارم و یکی از اولویت هام فعالیت در زمینه هواشناسی و جغرافیا هست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا