گردشگری

چشمه گیلاس،یکی از بزرگ ترین چشمه های خراسان

چشمه گیلاس یکی از چشمه های بزرگ و تاریخی خراسان رضوی و نیز یکی از مکان های تفریحی و گردشگری استان به شمار می رود که در روستای چشمه گیلاس واقع شده است. این روستای بسیار زیبا در فاصله تقریبی ۲۵ کیلومتری چناران و همچنین ۴۸ کیلومتری شمال غرب شهر مشهد قرار گرفته است.

روستای چشمه گیلاس در فصل تابستان هوای خنک و مطبوعی دارد، به همین جهت در این فصل، گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری به آن مراجعه می کنند. روستای چشمه گیلاس از توابع دهستان بیزکی بخش گلبهار و یکی از مناطق ییلاقی شهرستان چناران بوده که دسترسی به آن از طریق جاده مشهد قوچان امکان پذیر است.  

چشمه گیلاس که در متون تاریخی با نام چشمه گلسب نیز از آن یاد می شود یاد‌آور مرگ یزد‌گرد بوده است . گفته می شود روزی یزدگرد ملقب به بزه‌ کار، پدر بهرام  گور، در کنار همین چشمه از اسب لگد خورده و می میرد که شاید انتخاب کلمه گلسب با این داستان بدون ارتباط نباشد. همچنین شواهدی نیز مبتنی بر عبور چشمه گیلاس از شهر توس ثبت شده است که به نظر می‌رسد فردوسی در زمان حیات خویش در تلاش بوده است آب چشمه را به شهر توس برساند ولی موفق به این امر نمی‌شود. اما پس از مرگ این شاعر بزرگ، دخترش برای برآورده ساختن رویای پدرش دست به کار می‌شود و آب چشمه را به شهر توس جاری می‌سازد و آن را وقف عام می‌کند.

این چشمه به دلیل قرارگیری در موقعیت خاص جغرافیایی، همیشه دارای آب بوده و همچنین به دلیل قرار گرفتن در محل اختلاف سطح دو جلگه توس و مشهد و وضعیت خاص ارتفاعات نزدیک آن، از آب فراوانی بهره مند می باشد . چشمه گیلاس که در ارتفاع ۱۰۱۰ متری از سطح دریا واقع شده، به عنوان یکی از چشمه های معروف کشور شناخته می شود. عمق این چشمه ۴ تا ۵ متر و میزان آبدهی آن ۲۳۰ لیتر در ثانیه است. این چشمه از نوع چشمه های آهکی قلمداد می شود ، به همین جهت آب آن دارای درجه سختی بیشتری به نسبت دیگر چشمه های موجود در حاشیه شهر مشهد می باشد.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های چشمه گیلاس این است که در طول این سال‌ها هیچ‌وقت خشک و کم آب نشده است. این چشمه همیشه خروشان باعث به وجود آمدن حوضچه‌های کوچکی در اطراف خود شده است که برای شنا و آب‌تنی گردشگران مورد استفاده قرار می‌گیرند در حال حاضر آب چشمه گیلاس در مشهد جاری نیست اما شهرت تاریخی و دیرینه آن هنوز نام خوش و سابقه این چشمه تاریخی را در خاطرات مردم توس و مشهد حفظ کرده است. بهره برداری بیش از حد از منابع زیر زمینی، انتقال آب های دشت چناران برای مصرف مردم مشهد و جایگزین نشدن آب های زیر زمینی، کاهش میزان بارندگی سالانه شهرستان و عوامل دیگر ، روز به روز اوضاع این منبع ارزشمند را در خطر بیشتری قرار داده و بایستی مسئولین و دست اندرکاران امر، تا زمانی که این چشمه در مسیر نابودی قرار نگرفته تدبیری پیرامون این معضل بیاندیشند .

امیرحسین توانگران

امیرحسین توانگران از فروردین ۱۳۹۷ به سایت هواشناسی مشهد و استان پیوست او درباره خود می گوید: متولد شهریور ۱۳۸۲ و زاده مشهد هستم.به آب و هوا علاقه ویژه ای دارم و یکی از اولویت هام فعالیت در زمینه هواشناسی و جغرافیا هست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا