آموزشیدانستنی ها

عوامل تأثیرگذار در شکل گیری اقلیم

 

عوامل مؤثر در شکل گیری اقلیم متنوع می­باشند که از آن جمله می­توان عواملی مثل عرض جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، دوری و نزدیکی به دریا، پوشش سطحی، توپوگرافی، جریانات و سیستم­های بزرگ مقیاس و کوچک مقیاس، ترکیبات شیمیایی جو، پدیده­های منظم و طبیعی، پدیده­های اتفاقی (پدیده­هایی که نظم آن­ها را نتوان استخراج کرد مثل زلزله، آتشفشان و . . . ) و چرخه­های نجومی منظم را نام برد.

 

عرض جغرافیایی

زمین در هر عرض جغرافیایی مقدار مشخصی انرژی از خورشید دریافت می­کند به طوری که بیشترین انرژی دریافتی در عرض­های پایین است. این تفاوت انرژی دریافتی باعث تفاوت دما و نهایتا به وجود آمدن اقلیم­های مختلف می­شود. با این دیدگاه، اقلیم­های گرمسیری در عرض­های پایین و اقلیم­های سردسیری در عرض­های بالا شکل می­گیرند.

ارتفاع از سطح دریا

ارتفاع از سطح دریا به طور مستقیم بر دما اثرگذار بوده و تأثیر غیر مستقیم آن بر فشار هوا خواهد بود و در نتیجه فشار هوا هم روی تبخیر اثرگذار است. اثرگذاری ارتفاع از سطح دریا گاهی اوقات قوی­تر از عرض جغرافیایی عمل می­کند به طوری که یک منطقه مرتفع ذر عرض­های استوایی و حاره­ای می­تواند اقلیمی سرد یا نیمه سرد داشته باشد.

دوری و نزدیکی به دریا

دوری و نزدیکی به دریا به تنهایی تعیین کننده نوع اقلیم نخواهد بود. البته در مناطق نزدیک به دریا هوا مرطوب است اما همیشه نمی­توان در این مناطق انتظار بارندگی و پوشش گیاهی خوب را داشت، مثل سواحل جنوبی کشور. تأثیر عامل دوری و نزدیکی به دریا بر شکل گیری اقلیم، بستگی به موقعیت جغرافیایی و چگونگی ورود سیستم­های بزرگ مقیاس دارد. این تفاوت را می­توان با مقایسه سواحل شمالی و جنوبی کشور مشاهده نمود.

پوشش سطحی

از آنجا که اکوسیستم­های یک منطقه خاص تحت تأثیر اقلیم منطقه هستند، اگر اکوسیستم منطقه تغییر یابد در دراز مدت در اقلیم منطقه تأثیرگذار است. این امر به دلیل تغییر میزان آلبیدو و نتیجتاً میزان انرژی دریافتی می­باشد. امروزه در برخی کشورها که روی صنعت توریسم سرمایه­گذاری کرده­اند از تغییر آلبیدوی سطح (ایجاد کمربندهای سبز، ایجاد دریاچه­های مصنوعی و . . . .) برای تغییر اقلیم مناطق توریستی استفاده می­شود.

توپوگرافی

شکل پستی بلندی­های زمین را توپوگرافی گویند. حضور توپوگرافی در ذخیره آب زیرزمینی اهمیت دارد و اگر این عامل وجود نداشت آب به صورت رواناب جاری شده و اثرات نامطلوبی بر جای می­گذاشت. یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار توپوگرافی بر اقلیم، تأثیر آن بر پوشش­های برفی است که خود این پوشش برفی هم بر اقلیم تأثیرگذار می­باشد (پناهی و همکاران، ۱۳۹۲؛ سبزی پرور و همکاران، ۱۳۹۳). ترکیبی از تفاوت آفتاب­گیری در دو سمت کوه، تفاوت دما در دو سمت بادگیر و باد پناه کوه و تفاوت شدت ذوب برف در دو سمت کوه نیز می­تواند تفاوت اقلیمی در یک منطقه ایجاد نماید.

جریانات و سامانه­های بزرگ مقیاس جوی

سمت و فراوانی ورود و خروج سامانه­های جوی و جریانات بزرگ مقیاس بر اقلیم مؤثر بوده و موجب تغییراتی بر اقلیم می­گردد. نمونه بارز این امر را می­توان در پدیده­هایی همچون النینو، لانینا، انسو و جابجایی جریانات اقیانوسی گلف استریم مشاهده نمود.

ترکیبات شیمیایی جو

انسان می­تواند در این مورد اثرگذار باشد. در شرایط عادی اکسیژن ۲۱ درصد، نیتروژن ۷۸ درصد، دی اکسید کربن ۰٫۰۳ درصد و بخار آب صفر تا ۴ درصد از حجم هوا را شامل می­شوند و مقدار سایر گازهای گلخانه­ای در حد صدم درصد می­باشد. با افزایش آلودگی هوا، هواویزها افزایش یافته و افزایش آلبیدو و در نتیجه کاهش جذب تابش توسط زمین را در پی خواهد داشت که این عامل می­تواند حدود ۱۵ درصد تا ۲۰ درصد اثر گازهای گلخانه­ای را کاهش دهد. تغییر در میزان هر کدام از ترکیبات جوی تعادل اقلیم را بر هم زده و منجربه تغییر اقلیم خواهد شد. در این رابطه گازهای گلخانه­ای بیشترین تأثیر را بر اقلیم کره زمین دارند (سبزی پرور و هلالی، ۱۳۹۲).

 

منابع

سبزی پرور، علی اکبر؛ هلالی، جلیل، ۱۳۹۳؛ مبانی اولیه هواشناسی و آلودگی هوا، انتشارات دانشگاه بوعلی سینا، چاپ دوم.

سبزی پرور، علی اکبر، هلالی، جلیل؛ پناهی، مهدی، ۱۳۹۳، برف و اقلیم، فرآیندهای فیزیک، تبادل انرژی سطحی و مدلسازی، دانشگاه بوعلی سینا.

پناهی، مهدی؛ هلالی، جلیل؛ موسوی، سید علی؛ کبیری، شیما، ۱۳۹۲، اصول هیدرولوژی برف، انتشارات جهاد دانشگاهی، ۴۸۰ صفحه.

 

محمد صانعی

متولد اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۹ در سبزوار هستم. دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آمار اقتصادی در دانشگاه فردوسی مشهد بوده و به فعالیت در زمینه هواشناسی علاقه دارم. تحلیل داده های هواشناسی و پیش بینی از اهداف و علایق من است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا